De dierenarts vertelt… Dec 17

Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar voor mij gaat het cliché weer op dat het jaar voorbij is gevlogen. Zo lijkt het nog maar enkele maanden geleden dat ik op mijn nieuwe werkplek begon. De verantwoordelijkheid voor een eigen praktijk was wel even uit mijn comfortzone stappen, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad

Dit realiseerde ik me des te meer toen ik deze maand door 2 leerlingen uit groep 8 werd gevraagd om op hun school over mijn beroep te vertellen. De leerlingen zaten klaar met hun vragenlijstjes en toen er rond de afgesproken tijd een man de klas binnenstapte, staken ze meteen van wal. De beste man keek stomverbaasd, want hij was niet de dierenarts, maar de monteur die de verwarming kwam controleren…

Toen de ‘echte’ dierenarts eenmaal voor de klas stond, liet ik, om mijn verhaal te verlevendigen, het trotse bezit van assistente Saskia zien: Elijah, een prachtige Bengaalkater. Omdat hij buiten zijn vervoersmand een stuk rustiger was dan toen hij erin zat, mocht Elijah in de klas rondlopen. Uitgerekend het jongetje dat vooraf had aangegeven allergisch te zijn voor katten, bleef hem maar aaien. “Jij bent toch allergisch voor katten, Yusuf?”, vroeg de juf nog voor de zekerheid. “Ja, maar niet voor deze. En ik houd afstand!”, was het gevatte antwoord, terwijl Yusuf Elijah nog een dikke knuffel gaf. Het was dus een vermakelijke ochtend.

Die had ik een dag later weer, want ik was een van de dierenartsen die de veterinaire ingangskeuring deed van de World Cat Show in Rijswijk. Op die manier kon ik me niet alleen vergapen aan allerlei raskatten, maar ook of misschien wel juist aan de katteneigenaren uit de hele wereld. Brazilië, China, alle landen leken wel vertegenwoordigd. En dan zie je bijvoorbeeld een Russische dame met een dikke bontjas die anderhalf uur in de rij staat voor de ingang Voor haar was de kou uiteraard geen probleem. Dat was het wel voor de kale Rex die ze in een mandje zonder dekentje bij zich had…

Over smaak valt niet te twisten en dus ook niet over hoe mooi een (ras)kat wel of niet is. Als dierenarts kijk ik echter vooral naar de gezondheidsproblemen en het is duidelijk dat die bij bepaalde rassen groot zijn. Goede kattenfokkers nemen hierin zeker hun verantwoordelijkheid, maar het is niet altijd duidelijk of een fokker te goeder trouw is. Een website als raskattenwijzer.nl kan een goed hulpmiddel zijn als u graag een raskat wil aanschaffen. Of u doet hetzelfde als de kinderen van groep 8: u vraagt het uw dierenarts.

Ik wens u en uw kat(ten) een heel mooi, maar vooral gezond 2018 toe!